About
VauxHall Zomer —

De Vauxhall is een voormalig Brussels theater dat zich in het Warandepark bevindt, aan de achterkant van het Koninklijk Theater, Wetstraat 1.

De naam Vauxhall komt van een ontspanningsplaats die sinds de XVIIᵉ eeuw gevestigd is in de Kenningtontuinen, op het landgoed van een zekere Falkes de Bréauté. De plaats werd gevestigd onder de naam Falkes’ Hall en de naam veranderde langzaamaan in Fox Hall en vervolgens in Vaux Hall. In Nijvel, in Waals-Brabant, is de naam geëvolueerd naar Focsal.

Brussel had enkel weet van deze Londense plek in 1761, toen er aan het Munttheater een ballet getiteld Le Phaxal werd getoond. In Parijs, opende de kunstenaar Torré een amusementstuin in 1764, dat het publiek vanaf het begin le Vaux-hall de Torré noemde. Een winterse editie van Vauxhall werd in 1769 geïnstalleerd.

De geschiedenis van de Vauxhall van Brussel is nauw verbonden met die van het Parktheater. Geopend in 1781 door de Bultos broers, is Vauxhall eerst en vooral een drankgelegenheid, een concertplaats en een speelzaal.

De Stad Brussel heeft de site van Vauxhall volledig herontwikkeld in 1913. Daarna werd deze niet meer gebruikt.